Ga naar hoofdinhoud
Vergelijking geluid trapliften, volgens de NEN-EN-ISO 9614-2 norm

Royal Otolift is een toonaangevende fabrikant van trapliften . Deze trapliften helpen mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit, zodat ze niet de trap op en af te hoeven lopen. Zo krijgen de gebruikers meer vrijheid en toegang.

Otolift produceert veilige, compacte trapliften. Bij het ontwerp ligt de nadruk op gebruiksvriendelijke, geluidsarme liftsystemen. Om te bewijzen dat Otolift trapliften inderdaad stil zijn, heeft Otolift Demcon Multiphysics gevraagd de akoestiek van hun trapliften te vergelijken met die van een aantal concurrenten. Een van de diensten op het gebied van akoestiek die Demcon Multiphysics aanbiedt, zijn metingen om de geluidsproductie te kwantificeren.

Visualization of the origin of sound, made using a Sorama sound camera.

De metingen zijn uitgevoerd in de ‘dode kamer’ van de Universiteit Twente, een van de belangrijkste testfaciliteiten van de Engineering Fluid Dynamics groep. Deze ruimte is speciaal ontworpen voor akoestische metingen waarbij achtergrondlawaai ongewenst is: de wanden absorberen praktisch alle geluid. Daardoor is het mogelijk om ongestoorde akoestische metingen uit te voeren. De dode kamer is extreem stil: het achtergrondgeluid is minder dan 20 dB(A), d.w.z. een lager geluidsniveau dan bijvoorbeeld zachtjes fluisteren.

In dit onderzoek vergeleken we 5 trapliften. Alle trapliften werden in de dode kamer geplaatst en getest op geluidsproductie. De liften voerden een bedrijfscyclus uit, beginnend in de laagste stand om vervolgens naar boven te gaan.

Eenmaal gestopt in de bovenste positie, keerden ze terug naar de rustpositie onderaan. We maakten gebruik van een handmatige scantechniek om de intensiteit van elk oppervlak te meten. Het totale geluidsvermogensniveau wordt berekend volgens de NEN-EN-ISO 9614-2 norm. Aanvullende video’s, gemaakt met een Sorama-geluidscamera, hielpen bij het identificeren van de oorsprong en de bron van het geluid.

De belangrijkste conclusie wordt duidelijk uit de grafiek: de traplift van Royal Otolift maakt aanzienlijk minder lawaai dan de liften van zijn belangrijkste concurrenten.

We bedanken Otolift en de Universiteit Twente voor deze vruchtbare samenwerking.

Back To Top