Ga naar hoofdinhoud
Het koelen van chocolade pastilles: Een CFD analyse

Doel

Er is een groot scala aan processen beschikbaar om materialen te granuleren. Een van de beschikbare processen is pastillatie en het wordt gebruikt in een breed spectrum aan industrieen – van kunstmest to de chocolade industrie. Gesmolten druppels worden gedeponeerd op een bewegende en een actief gekoelde band. De druppels hebben een constante grote en zijn uniform verspreid over de band. De band beweegt de gedeponeerde druppels weg van de druppel generator. Ondertussen verliezen de druppels warmte en stollen ze.

Het doel van de simulatie was om te identificeren wat de kritische parameters zijn in dit kristallisatieprocess.

Methode

Experimenteel onderzoek kan veel tijd en middellen kosten. Vooral wanneer men een gevoeligheidsanalyse wil uitvoeren waarbij de operationele parameters gevarieerd worden. Demcon Multiphysics heeft een numerieke gevoeligheidsanalyse uitgevoerd voor een bandkoeler. Verschillende scenarios zijn gesimuleerd voor verschillende parameters: de snelheid van de luchtstroom over de band (vair), de initiele temperature van de luchstroom (Tair)  en de temperatuur van de band (Tbelt). De gemiddelde temperatuur van een pastille, net voordat hij de band verlaat, is geanalyseerd en gebruikt om de verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken.

Resultaten

Een numerieke gevoeligheidsanalyse voor een pastillator is uitgevoerd met behulp van ANSYS Fluent. De luchstroom snelheid, lucht temperatuur en band temperatuur zijn gevarieerd. De resultaten laten duidelijk zien dat de band temperatuur de meest belangrijke parameter is. De luchtstroom snelheid en temperatuur hebben geen significant effect op de temperatuur van de pastille op het einde van de band. Deze resultaten kunnen worden gebruikt om een meer gefocuste experimentele studie op te zetten.

Back To Top